Για 3 μέρες ήταν χωρίς νερό, φαγητό και φαρμακευτική βοήθεια
Την προσπάθεια να επιστραφούν σε Πακιστάν και Μπαγκλαντές οι υπήκοοι των δύο χωρών που επέβαιναν στο πλοίο με τουρκική σημαία ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Open.
Δείτε επίσης: Διάσωση α λα Σαλβίνι για 400 πρόσφυγες ανοιχτά της Κρήτης
Επισήμανε μάλιστα πως «είναι για μένα μεγάλη προτεραιότητα να συνεννοηθώ με τους πρέσβεις του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές» ώστε «να επιστραφούν όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», ενώ ζήτησε την «κινητοποίηση» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φυσικά, την «ανακοίνωση» Μηταράκη ακολούθησαν «πηγές» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που πληροφορρούν ότι οι υπήκοοι Μπαγκλαντές και Πακιστάν είναι περίπου 250 άτομα από τα 375 που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω. Επίσης, 112 άτομα είναι από το Αφγανιστάν, ενώ ανάμεσα στους επιβάτες του πλοίου βρίσκονται και πολίτες από Ιράν, Συρία, Λίβανο και Αίγυπτο. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, 140 άτομα δηλώνουν ανήλικα και «έχουμε ζητήσει από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να πάει ιατρικό κλιμάκιο που εξειδικεύεται στον υπολογισμό της ηλικίας».
Ο Νότης Μηταράκης φυσικά, διαπράττει βαρύτατο ατόπημα, καθώς υπονοεί ότι πρόσφυγες και μετανάστες από τις δύο αυτές χώρες δεν δικαιούνται a priori άσυλο, ούτε καν εξέταση του αιτήματός τους, ενώ γνωρίζει (ή οφείλει να γνωρίζει…) ότι πάντα το αίτημα ασύλου πρέπει να κρίνεται εξατομικευμένα.
Ψεύδη περί «άμεσης κινητοποίησης», δικαιολόγηση της απόπειρας επαναπροώθησης
Σχετικά με το περιστατικό με το πλοίο, που χάλασε ενώ βρισκόταν στα διεθνή ύδατα κοντά στην Κρήτη, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «η Ελλάδα κινητοποιήθηκε αμέσως γιατί το πλοίο ήταν στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης» και το ελληνικό Λιμενικό «άρχισε να ρυμουλκεί το πλοίο προς τα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει δομή υποδοχής» – χωρίς φυσικά να δικαιολογεί γιατί το λιμενικό δεν είχε εκδώσει καμιά επίσημη ενημέρωση για το συμβάν, που έγινε γνωστό μετά από διαμαρτυρίες οργανώσεων αλληλεγγύης.
Ο Νότης Μηταράκης, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ξεκίνησε μία διπλή προσπάθεια ενημέρωσης της Τουρκίας και της ΕΕ, ωστόσο “η Τουρκία αρνήθηκε να παραλάβει πίσω το σκάφος -παρ’ ότι είναι ξεκάθαρο ότι έχει ξεκινήσει από την Τουρκία- και από την ΕΕ δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη δυνατότητα στήριξης”» – ισχυρισμοί άνευ αξίας, καθώς αφού το φορτηγό πλοίο ήταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η χώρα μας όφειλε αμέσως να συνδράμει τους επιβαίνοντες, οδηγώντας του στο κοντινότερο ασφαλές αγκυροβόλιο, δηλαδή στις ακτές της Κρήτης.
Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα βρεθεί σήμερα στην Τουρκία, σε προγραμματισμένη επίσκεψη έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών της γειτονικής χώρας.
Το χρονικό του τρόμου
Όπως το περιγράφει η Αυγή:
Στην Κω το φορτηγό με τους 380 πρόσφυγες – Για 3 μέρες ήταν χωρίς νερό, φαγητό και φαρμακευτική βοήθεια
Mετά από πέντε εικοσιτετράωρα οι περίπου 380 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, μεταφέρθηκαν εξαντλημένοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω.
Για τρεις μέρες ήταν χωρίς νερό, φαγητό, φαρμακευτική βοήθεια και ιατρική παρακολούθηση. Μάλιστα ένας άντρας υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο, ενώ μία γυναίκα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, καθώς δεν άντεξαν την πoλύωρη σωματική και ψυχική καταπόνηση.
Ύστερα από τον Γολγοθά που βίωσαν ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς τους στο λιμάνι της Κω.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επέλεξε για άλλη μια φορά την οδό της πληροφόρησης μη πραγματικών γεγονότων, κάνοντας λόγο για πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα, ενώ αυτό ρυμουλκούνταν από το ελληνικό Λιμενικό για τρία 24ωρα.
Πιστή στην αντιμεταναστευτική πολιτική της με στόχο κυρίως το εσωτερικό ξενοφοβικό ακροατήριο, η κυβέρνηση υπέβαλλε αίτημα ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει για να παραλάβει η Τουρκία το πλοίο, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστοποιήθηκε ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.
Η ανακοίνωση του υπουργείου
«Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η μεταφορά 375 πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία που έπλεε επί μέρες σε διεθνή ύδατα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω. Νωρίτερα, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα, έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση.
Το χρονικό της περιπέτειας των προσφύγων
Το ταξίδι των προσφύγων από το Αφγανιστάν ξεκίνησε την Τετάρτη από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία, όμως στα μισά της διαδρομής το πλοίο εξαιτίας ενός μηχανικού προβλήματος βρέθηκε ακυβέρνητο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της οργάνωσης Aegean Boat Report, ήδη από το πρωί της Πέμπτης είχε δεχθεί σήμα κινδύνου, ότι το πλοίο παρασύρθηκε λόγω κακοκαιρίας νότια της Ιεράπετρας, κοντά στο νησάκι Χρυσή. Το πλοίο είχε κατεύθυνση την Ιταλία. Οι επιβαίνοντες έκαναν έκκληση για βοήθεια μέσω του 112 και ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα.
Φωτογραφίες έδειχναν σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλέει κοντά στο πλοίο, άνδρες των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται πάνω στο πλοίο με τους αβοήθητους πρόσφυγες, το οποίο στη συνέχεια, αργά το βράδυ, άρχισε να ρυμουλκείται.
Η οργάνωση κατήγγειλε ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.
Το μεσημέρι της Παρασκευής από το Αρχηγείο του Λιμενικού, στην πρώτη ενημέρωση για το ζήτημα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του περιστατικού που αναφέρεται ως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, ενώ δημοσίευσε και βίντεο με το πλοίο που ρυμουλκείται.